Ascultă Radio România Cluj Live

Alimentație împotriva cancerului

Cu siguranţă multă lume ştie că fructele şi legumele colorate care nu sunt doar apetisante ne pot ajuta să luptăm şi împotriva celei mai temute boli, cancerul.

Alimentație împotriva cancerului

Articol editat de , 4 februarie 2015, 12:00

Specialiştii au alcătuit pentru noi un top al alimentelor care previn şi chiar stopează evoluţia tumorilor maligne.

Avocado sau untul vegetal este bogat în glutation, un antioxidant care are proprietatea de a bloca absorţia intestinală a grăsimilor nocive. Acesta este şi o sursă importantă de potasiu şi betacaroten. Conform cercetărilor, avocado este benefic în tratamentul hepatitelor virale cronice contribuind la refacerea ficatului.

Binecunoscuţii morcovii pe care îi utilizăm destul de des la realizare a tot felul de sosuri şi de mâncăruri, au un conţinut ridicat de betacaroten, ajutând la scăderea ricului de cancer pulmonar, bucal, gastrointestinal, de vezică, de prostată sau de sân. Experţii spun că putem beneficia de aceste proprietăţi mai ales dacă vom consuma morcovii cruzi.

Ne este recomandat să consumăm şi 3 legume din familia cruciferelor, brocolii, varza şi conopida deoarece conţin o substanţă, indole-3- carbinol, care contribuie la combaterea cancerului de sân. De asemenea, broccoli crud este bogat în sulforafan, un compus ce îi conferă proprietăţi anticancer, ajutând mai ales la prevenirea cancerului colorectal.

Usturoiul, stimulează imunitatea şi are proprietăţi antibacteriene, ajutând la inhibarea substanţelor ce pot declanşa cancerul.Conform studiilor realizate de specialisti, dacă vom consuma zilnic cel puţin un căţel de usturoi, vom reduce la jumătate riscul de a face cancer de stomac şi cu două treimi pe cel de cancer colorectal.

Soia conţine fitoestrogeni, care previn cancerul de sân şi de postată. Prin substanţele ce intră în componenţa lor, cum ar fi izoflavonele, produsele de soia împiedică multiplicarea celulelor canceroase.

Roşiile conţin licopen şi vitamina C, doi antioxidanţi care previn degradarea celulelor. Licopenul este mai concentrat când este tratat termic, iar cercetătorii israielieni spun că acest compus ajută la prevenirea cancerului bucal.

Experţii de la Institutul Naţional de Cancer din SUA estimează că prin dietă, aproape o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite. Ei spun că propietăţile anticancerigene ale unor alimente se datorează, în primul rând conţinutului ridicat de antioxidanţi, care neutralizează acţiunea radicalilor liberi, dar şi a altor fitochimicale care intră în componenţa lor.

E important să fim atenţi la alimentele pe care le consumăm zilnic.

 

Rodica Tulbure

Nu uitați, Radio Cluj se păoate asculta și online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate