Ascultă Radio România Cluj Live

Un poet nevăzut

Iv cel naiv
Foto: Iv cel naiv

Articol editat de , 20 ianuarie 2015, 06:00 / actualizat: 20 ianuarie 2015, 13:05

Este un autor care iese din tipare şi care vrea să ne convingă să ştergem poeziile de praf. Într-o lume obsedată de imagine şi celebritate, el vrea să rămînă anonim. Nimeni nu ştie cine este, cum arată, unde locuieşte şi ce face în viaţa de zi cu zi.
Ştim despre el că scrie poezii, le publică pe facebook şi pe un blog, şi a publicat până acum două volume: „Versez” şi „Nesfîrşesc”.

Iv cel Naiv este un tip fictiv, care îndrăgostit fiind, îi scria sms-uri iubitei lui. Erau atît de frumoase, că ea l-a îndemnat să le arate şi altora.
Iv scrie despre păpădii, fluturi şi bacterii, cămile şi dromaderi, urşi panda şi elefanţi. Ne ia de mînă şi ne spune povestioare din deşertul cu mult soare.
Pentru că toţi avem nişte instrucţiuni de folosire, ne îndeamnă să ne citim cu atenţie etichetele şi mai ales să nu uităm de copilul din noi. Uneori ne transformă pe fiecare într-un cactus îndrăgostit de fata morgana.
Are şi dimineţi în care se simte ca un pahar cu lapte uitat pe masă, dar atunci îşi pictează pe interiorul pleoapelor un peisaj însorit. Dintr-odată, călătoria alături de el ne repune zîmbetul pe buze şi ne poartă pe un tărîm vesel. Cu fiecare vers, Iv ne aduce aminte că viteza cu care alergăm de colo colo ne face să uităm de noi.
El este şi agentul de poliţie al limbii române, îi ia la rost pe toţi cei care vorbesc incorect. Exact ca noi, e sătul de ghişee şi taxe, la administraţia financiară se supără pe coţofana din colivie care ne întinde plictisită formularul. Nu-i mai suportă pe şmecheri şi mitocani, pe unii care mănîncă seminţe în tramvai, pe cei care se poartă în trafic ca-n junglă, conduc maşini puternice, ascultă manele şi blochează intersecţii.
Iv mai ştie că singurătatea e o cămilă lîngă nici o cămilă, iar tăcerea e ce vrea ea să fie, uneori e un om lîngă nici un om. Dar poezia ne poate aduce împreună.

Sunt Iv cel Naiv, tipul fictiv de pe facebook, pe care probabil că îl cunoşti sau de care poate ai auzit sau de care ar fi foarte bine, pentru frumuseţea ta interioară să auzi, pentru că eu, Iv cel Naiv, încerc să scutur poezia asta de praf şi s-o fac actuală, modernă şi foarte umană. Scriu poezie, practic de asta vă deranjez. Scriu poezie pe un blog care se cheamă Iv cel Naiv.ro.
Aş prefera să cunoască ce scriu eu, acesta este motivul pentru care am ales să fiu un tip fictiv şi nu unul real. Aş prefera să cunoască mai mult şi să aprecieze mai mult ce fac, pentru că în epoca asta în care trăim, se pare că oamenii au nevoie să se uite mai mult un pic la ce fac şi cum fac ceilalţi, decât la cine sunt ceilalţi.

Motivele pentru care eu scriu, în afară de cele personale, intime, mi-am dat seama că foarte multă lume, inclusiv eu, are o percepţie cum că poezia este o chestie foarte prăfuită, veche, şi e undeva pe raftul de sus, puţin demodată. Mi-am dat seama că n-ar trebui să fie aşa, că viaţa noastră de fapt e foarte plină de poezie. Aş vrea să o readuc acolo unde îi este locul, pe noptieră, pe etajera de la baie, în braţele celor care stau prin parcuri, pentru că, să citeşti, să gândeşti şi să simţi poezia e o chestie cât se poate de firească şi ar trebui să facă mai mult parte din vieţile noastre.

 

Anca Mureşan Bota

 

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir