Ascultă Radio România Cluj Live

Sănătate, energie, optimism

Cu toţii ne dorim să fim sănătoşi, optimişti şi plin de energie în fiecare zi. Cum putem obţine o asemenea stare?

Sănătate, energie, optimism

Articol editat de Carmen Sas, 20 ianuarie 2015, 06:00 / actualizat: 20 ianuarie 2015, 9:24

O alimentaţie echilibrată nutriţional, care cuprinde toate grupele alimentare, ne poate  furniza  sănătatea şi energia  pentru a atinge echilibrul necesar. Specialiştii spun că pentru un nivel optim de energie, bună dispoziţie şi tonus psihic, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizează nivelul glicemiei, stimulează producţia de hormoni care dau senzaţia de bine (serotonina), conţin anumite minerale, vitamine şi lipide sănătoase. Să nu uităm de hidratarea.

Pentru amplificarea energiei şi a dispoziţiei, hidraţii de carbon cu eliberare lentă ne sunt esenţiali. Ei sunt sursa preferată de energie a organismului şi în plus cresc nivelul serotoninei. Specialiştii ne recomandă să evităm cât mai mult dulciurile concentrate deoarce acestea cresc repede nivelul glucozei în sânge şi sunt repede consumate, ducând la oboseală şi indispoziţie. În schimb, cerealele integrale ca pâinea cu fibre, orezul brun, pastele integrale, oferă organismului glucoza care se eliberează lent, menţinându-ne stabil  nivelul glicemiei şi al energiei.

Oleaginoasele precum, migdalele şi alunele de pădure sunt surse de lipide sănătoase, proteine şi magneziu, cu rol deosebit de important în metabolizarea glucidelor în energie. Putem  găsi magneziu şi în cereale integrale, tărâţe, legume şi frunze verzi. Un alt mineral important pentru corpul nostru  este seleniul, pe care îl găsim în nuci. Este un element care ne creşte buna dispoziţie şi studiile au demonstrat o legătură directă între deficienţa de seleniu şi indispoziţie. Acest mineral se găseşte de asemenea şi în carne, fructe de mare, leguminoase.

Carnea slabă precum muşchiul de vită, porc, pui şi curcan sunt surse optime de proteine de calitate şi de aminoacizi precum tirozina.

Tirozina creşte nivelul neurotransmiţătorilor cerebrali care cresc starea de alertă şi concentrare. Carnea conţine de asemnea şi vitamina B12, vitamină cu rol în formarea celulelor sângelui, în sinteza proteinelor şi a acizilor nucleici din organism şi buna funcţionare a sistemului nervos. Un alt nutrient care ne creşte tonusul psihic este acidul folic, pe care îl găsim în frunzele verzi şi citrice.

Fibrele alimentare sunt stabilizatoare ale energiei. Acestea încetinesc digestia, menţin senzaţia de săţietate şi îţi oferă o eliberare lentă de energie pe toată durata zilei.

Hidratarea are şi ea un rol deosebit de important. Să nu uităm de cei  2-2,5 litri de apă care ar trebui consumaţi zilnic. O altă cale de a ne menţine hidrataţi şi plin de energie este să consumăm alimente care conţin un procent mare de apă, minerale şi vitamine, ca fructele şi legumele proaspete, de sezon.

O alimentaţie echilibrată nutriţional poate oferi organismului nostru o stare de optimism şi energie.

 

Sănătate

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate