Ascultă Radio România Cluj Live

Dieta cu fibre prelungeşte viaţa

Dieta alimentară cu un conţinut crescut de fibre prelungeşte viaţa, indică un nou studiu la care au participat peste un milion de persoane.

Dieta cu fibre prelungeşte viaţa
Foto: Dieta cu fibre prelungeşte viata

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 ianuarie 2015, 06:00

Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit că un meniu bogat în fibre reduce riscul oricăror boli cronice, inclusiv al bolilor cardiovasculare, accidentului vascular cerebral, diabetului şi anumitor tipuri de cancer. Este recomandată creşterea aportului de fibre din dietă pentru a se diminua riscul de moarte prematură, susţin specialiştii.

Un grup de cercetători din Shanghai au analizat datele provenite din 17 studii anterioare, la care au participat în total 982.411 bărbaţi şi femei, în special din Europa şi SUA. Au fost descrise circa 67.000 de cazuri mortale. Echipa de cercetători a împărţit participanţii în cinci grupe, bazate pe aportul zilnic de fibre. Cei care au consumat mai multe fibre pe zi au avut un risc cu 16% mai scăzut de deces prematur. Riscul de orice fel de moarte a fost redus cu 10% la fiecare 10 grame aport zilnic de fibre.

Autorităţile din domeniul sănătăţii din SUA recomandă ca un adult să consume zilnic 14 grame de fibre la 1.000 de calori, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame pe zi pentru femei şi 38 de grame pentru bărbaţi.

 

RADOR

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate