Ascultă Radio România Cluj Live

Cum alegem carnea pentru sărbători

Sibienii sunt foarte bine documentaţi şi conştiincioşi atunci când vine vorba de pregătirea cărnii pentru sărbătorile de iarnă.

cum alegem carnea

Articol de Alina Vingan, 8 decembrie 2014, 15:56

Analizele pe carnea de porc au început deja de două săptămâni iar sibienii îşi aşteaptă răbdători rândul pentru a se asigura că nu este nimic în neregulă cu carnea pregătită pentru sărbători.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, spune că la nivelul judeţului Sibiu nu a întâmpinat probleme şi că sibienii ştiu foarte bine ce au de făcut şi vin în fiecare iarnă cu carnea la control. Dan Fărcaş ne vorbeşte în continuare despre pericolul la care ne supunem dacă nu ducem carnea la control înainte de consum.

Cel mai frecvent se întâlneşte la carnea de vânat. Mai greu la porcul domestic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie controlat orice porc sacrificat. Oamenii din Sibiu cam ştiu şi vin să îşi controleze carnea. Problema cea mai importantă este că omul trebuie să înţeleagă că în momentul în care sacrifică porcul e bine să recolteze din părţile din care am putea să găsim larve. Populaţia din Sibiu e destul de bine instruită. Mai mult decât atât, noi nu am avut cazuri de trichineloză la om, ceea ce e mare lucru. Foarte foarte periculos este vânatul, dar şi acolo cei care vânează ştiu cum stă problema, recoltează probe şi animalul este verificat înainte de a fi prelucrat şi servit la masă. Este foarte riscant să consumi o carne necontrolată sanitar, mai ales pe zona trichinei (Dan Fărcaş, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu).

Numărul sibienilor care aleg încă varianta clasică, aceea de a tăia porcul acasă, a scăzut faţă de anul trecut. Ei spun că îşi duc mereu carnea la analize şi totul e în regulă. Cei care aleg însă carnea cumpărată din magazin spun că nu mai mănâncă la fel de multă carne ca pe vremuri şi nu are rost să taie un porc întreg.

„Tai porcul acasă şi îl duc mereu la verificat, în fiecare an.”
„În fiecare an tăiam porcul şi îi făceam toate controalele dar acum suntem bolnavi şi nu mai mâncăm atât de multe grăsimi.”
„Nu mai tai porcul. Îl tăiam când eram mai tânăr şi îi făceam examenul trichineloscopic.”
„Iau carnea de la magazin pentru că vin de la Dolj să am grijă de nepoţel şi e mai uşor aşa. Atunci când sunt acasă tai porcul şi nu folosim carnea până nu o ducem întâi la control.”
Trichineloza este cea mai gravă boală care poate fi contractată de om de la carnea de porc. Simptomele ei sunt deseori confundate cu cele ale unei simple răceli, fiind astfel descoperită foarte greu.
Controlul cărnii poate fi făcut la Piaţa Cibin la spaţiul amenajat special pentru acest procedeu, precum şi la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

 

Cristian Florea

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla