Ascultă Radio România Cluj Live

Cum alegem carnea pentru sărbători

Sibienii sunt foarte bine documentaţi şi conştiincioşi atunci când vine vorba de pregătirea cărnii pentru sărbătorile de iarnă.

cum alegem carnea

Articol editat de Alina Vingan, 8 decembrie 2014, 15:56

Analizele pe carnea de porc au început deja de două săptămâni iar sibienii îşi aşteaptă răbdători rândul pentru a se asigura că nu este nimic în neregulă cu carnea pregătită pentru sărbători.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, spune că la nivelul judeţului Sibiu nu a întâmpinat probleme şi că sibienii ştiu foarte bine ce au de făcut şi vin în fiecare iarnă cu carnea la control. Dan Fărcaş ne vorbeşte în continuare despre pericolul la care ne supunem dacă nu ducem carnea la control înainte de consum.

Cel mai frecvent se întâlneşte la carnea de vânat. Mai greu la porcul domestic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie controlat orice porc sacrificat. Oamenii din Sibiu cam ştiu şi vin să îşi controleze carnea. Problema cea mai importantă este că omul trebuie să înţeleagă că în momentul în care sacrifică porcul e bine să recolteze din părţile din care am putea să găsim larve. Populaţia din Sibiu e destul de bine instruită. Mai mult decât atât, noi nu am avut cazuri de trichineloză la om, ceea ce e mare lucru. Foarte foarte periculos este vânatul, dar şi acolo cei care vânează ştiu cum stă problema, recoltează probe şi animalul este verificat înainte de a fi prelucrat şi servit la masă. Este foarte riscant să consumi o carne necontrolată sanitar, mai ales pe zona trichinei (Dan Fărcaş, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu).

Numărul sibienilor care aleg încă varianta clasică, aceea de a tăia porcul acasă, a scăzut faţă de anul trecut. Ei spun că îşi duc mereu carnea la analize şi totul e în regulă. Cei care aleg însă carnea cumpărată din magazin spun că nu mai mănâncă la fel de multă carne ca pe vremuri şi nu are rost să taie un porc întreg.

„Tai porcul acasă şi îl duc mereu la verificat, în fiecare an.”
„În fiecare an tăiam porcul şi îi făceam toate controalele dar acum suntem bolnavi şi nu mai mâncăm atât de multe grăsimi.”
„Nu mai tai porcul. Îl tăiam când eram mai tânăr şi îi făceam examenul trichineloscopic.”
„Iau carnea de la magazin pentru că vin de la Dolj să am grijă de nepoţel şi e mai uşor aşa. Atunci când sunt acasă tai porcul şi nu folosim carnea până nu o ducem întâi la control.”
Trichineloza este cea mai gravă boală care poate fi contractată de om de la carnea de porc. Simptomele ei sunt deseori confundate cu cele ale unei simple răceli, fiind astfel descoperită foarte greu.
Controlul cărnii poate fi făcut la Piaţa Cibin la spaţiul amenajat special pentru acest procedeu, precum şi la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

 

Cristian Florea

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania