Ascultă Radio România Cluj Live

La coadă la vot, în diaspora!

Update ora 21

La coadă la vot, în diaspora!

Articol editat de andreea.leonid, 16 noiembrie 2014, 10:14 / actualizat: 16 noiembrie 2014, 21:25

Peste 284.970 de români din diaspora s-au prezentat la vot până la ora 19, potrivit Biroului Electoral Central.
Cea mai mare prezenţă la urne s-a înregistrat în Italia unde au votat peste 73.517 de români. In Spania au votat 63.005 persoane, în Republica Moldova 31.199 de cetăţeni români iar în Marea Britanie 18.030.
În Franţa au votat 13.037 de persoane, alte 13.537 şi-au exprimat opţiunea la secţiile amenajate pe teritoriul Germaniei.
……………………………………
UPDATE, ora 20.00În străinătate, au votat în prima parte a zilei de trei ori mai mulţi români decât în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, până la ora 13.

Deşi au fost luate măsuri pentru fluidizarea procesului de votare, şi astăzi, în unele oraşe europene, sunt cozi de sute de metri. Mii de oameni aşteptau ore în şir să poată vota. În tot acest timp, românii scandează că vor să voteze, flutură drapele tricolore, atrăgând în acest fel atenţia forţelor de ordine, ca la Paris şi Roma, precum şi a cetăţenilor din ţările în care se află.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat astăzi Guvernului să se reunească de îndată şi să emită o Ordonanţă de Urgenţă care să prelungească programul de votare până la ora 24.00. Într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale se precizează că intervenţia lui Traian Băsescu vine ca urmare a mesajelor şi semnalelor primite din străinătate, potrivit cărora mulţi cetăţeni români care stau de câteva ore la coadă estimează că nu vor putea vota.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

UPDATE, ora 12.00 – Ambasada României la Madrid a anunţat că 19 persoane desemnate de partidele politice să facă parte din comisiile electorale nu s-au prezentat duminică dimineaţa la post.

În marile oraşe europene, unde trăiesc importante comunităţi româneşti, mii de persoane aşteaptă, ore întregi, pentru a putea vota.

Cele mai mari cozi s-au format chiar înainte de deschiderea secţiilor de votare, la Chişinău, Paris, Londra, Roma, Torino, Stuttgart, München, Castellon şi Madrid.

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, la Paris, că birourile electorale din secţiile de votare din capitala franceză au numărul maxim de 7 membri, iar românii s-au prezentat la vot într-un număr impresionant de mare.

Teodor Meleşcanu a dat asigurări că toţi vor ajunge să voteze. El a spus că din calculele făcute duminică ar putea vota la Paris, în cele doua secţii de votare, până la 10.000 de oameni.

Potrivit unor români care trăiesc la Paris, deja, la această oră, la cele două cozi de la cele două secţii de votare din capitala franceză sunt deja aproximativ 10.000 de persoane.

 ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Corespondenţii Radio România transmit că mii de români stau la coadă în această dimineaţă în faţa secţiilor de votare din mai multe oraşe europene, precum Paris, Torino, Viena, München, oamenii venind cu câteva ore înainte de deschiderea secţiilor, pentru a fi siguri că vor putea vota.

Până acum au votat deja cetăţenii români care trăiesc în Australia, Noua Zeelandă, China şi Rusia. Votul a început şi în statele europene.

Potrivit corespondentului RRA Elena Postelnicu, la ora 10, aproximativ 1.000 de români stau la coadă în faţa secţiei de votare din Torino, unde acum două săptămâni mulţi cetăţeni nu au reuşit să voteze. Câteva zeci de persoane se află şi la Roma şi Milano. În Italia trăiesc aproape 1 milion de români şi au fost deschise 51 de secţii de votare.

La München, câţiva tineri s-au aşezat la rând, în faţa secţiei de votare, cu mai bine de 12 ore înainte de deschiderea urnelor. În fotografii postate pe Facebook, tinerii, care au venit la secţia de votare cu un steag al României, au în mâini periuţe de dinţi.

Corespondentul RRA în Spania, Ana Maria Damian, ne-a informat că românii stau la coadă la secţiile de vot, de la prima oră a zilei, în special în oraşele Coslada şi Alcala de Henares, din apropiere de Madrid.

Colegii noştri de la Radio Chişinău ne-au anunţat că mii de persoane aşteaptă la rând la cele patru secţii de votare din Chişinău, cozile formându-se încă din jurul orei 5, cu două ore înainte de începerea votului pentru alegerea preşedintelui României.

 

RADOR

La 29 martie 2004 România adera oficial la NATO
Politic vineri, 29 martie 2024, 11:04

La 29 martie 2004 România adera oficial la NATO

Parteneriatul strategic cu Statele Unite încheiat în timpul preşedintelui Emil Constantinescu, la 8 ani de la căderea comunismului, şi...

La 29 martie 2004 România adera oficial la NATO
Horia Constantinescu renunță la șefia ANPC
Politic joi, 28 martie 2024, 09:49

Horia Constantinescu renunță la șefia ANPC

Într-o postare pe o reţea de socializare, Horia Constatinescu precizează că demisionează pentru a-şi dedica timpul campaniei electorale şi...

Horia Constantinescu renunță la șefia ANPC
Informații utile pentru românii din străinătate
Politic duminică, 24 martie 2024, 12:34

Informații utile pentru românii din străinătate

Aceștia au la dispoziție informații privind procedura de vot, documentele de identitate necesare și alte detalii legate de scrutin.   Lista...

Informații utile pentru românii din străinătate
Creșterea salariilor la stat, discutată la Guvern
Politic joi, 21 martie 2024, 13:34

Creșterea salariilor la stat, discutată la Guvern

Ordonanța de urgență cu caracter fiscal, care se află în primă lectură, permite majorarea salariilor celor care lucrează la stat la...

Creșterea salariilor la stat, discutată la Guvern
Politic marți, 19 martie 2024, 10:50

Contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită se dezbate astăzi

Biroul Electoral Central a respins, duminică, 17 martie, protocolul de constituire a alianţei electorale ‘Dreapta Unită USR – PMP...

Contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită se dezbate astăzi
Politic luni, 18 martie 2024, 19:12

Moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu

Formaţiunea politică USR îl acuză că de la preluarea mandatului i-a tratat cu dispreţ pe fermierii nemultumiţi şi nu a raspuns solicitărilor...

Moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu
Politic luni, 18 martie 2024, 15:12

Comasarea alegerilor intră în dezbaterea Parlamentului

Discuțiile încep în comisiile de specialitate de la Senat, prima Cameră sesizată în acest caz. Între timp, coaliția de guvernare se reunește...

Comasarea alegerilor intră în dezbaterea Parlamentului
Politic joi, 14 martie 2024, 11:36

Tezaurul României de la Moscova, în atenţia Comisiei Europene [UPDATE]

UPDATE: ora 14.45 Parlamentul European a adoptat joi, 14 martie, o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al...

Tezaurul României de la Moscova, în atenţia Comisiei Europene [UPDATE]