Ascultă Radio România Cluj Live

Student la muncă în America

Schimbul cultural este una dintre cele mai râvnite experienţe de către studenţii din România şi nu numai. Daca obţinerea unor burse de studii nu este extrem de uşoară, tinerii noştri optează pentru experienţe de-o vară în diferite state ale lumii. Aşa s-au dezvoltat numerose agenţii care promit îndeplinirea visurilor prin programul Work and Travel, adică munceşte şi călătoreşte. Anual sute de studenţi pleacă de pe meleagurile noastre pentru a-şi îndeplinii acel vis american construit cu ajutorul produselor cinematografice hollywoodiene. Criteriile de selecţie sunt riguroase, deoarece doritorii trebuie să aibă calificative bune, un cazier curat, iar cel mai important să vorbească cursiv limba engleză. După aplicarea pentru locurile de muncă dorite, sunt intervievaţi de angajatori, chiar în Cluj, comunicându-li-se în aceeaşi zi răspunsul favorabil sau nu. Tot de un interviu vor avea parte şi la Ambasada Americana pentru viza de călătorie şi permisul de muncă valabil 4 luni. Există opţiunea de a călători, tot cu ajutorul acestor agenţii, fără un loc de muncă înainte stabilit, însă aici costurile percepute de interlocutori sunt mai mici, iar riscurile în ceea ce îi priveşte pe studenţi sunt mai mari, deoarece nu au nimic sigur. Pentru cei care nu au posibilitatea de a achita biletul de avion şi taxa de agenţie, băncile oferă un sistem de împrumuturi speciale pentru aceste nevoi.

Student la muncă în America
Foto: Programul "Work and Travel" pentru studenţii românicătre studenţii din România şi nu numai. Daca obţinerea unor burse de studii nu este extrem de uşoară, tinerii noştri optează pentru experienţe de-o vară în diferite state ale lumii

Articol editat de Andrei Cretoiu, 8 noiembrie 2014, 08:20 / actualizat: 9 noiembrie 2014, 7:12

Faptul că numeroşi studenţi ai Clujului pleacă anual, este o dovadă că avem persoane bine pregătite. La fel este cazul şi celor două studente de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, secţia Jurnalism din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj, care s-au întors de curând de pe tărâmul făgăduinţelor. Maria şi Veronica, originare din Republica Moldova, au ales să călătorească în Statele Unite ale Americii pentru a-şi îmbunătăţi experienţa de viaţă şi pentru a câştiga bani. Ele, însă, sunt atipice, deoarece au lăsat deoparte partea picantă care implică multă distracţie şi s-au concentrat pe muncă pentru ca la finalul călătoriei să se poată bucura de roadele muncii lor.

            “În primul rând noi ne-am dus cu scopul să facem bani. Multă lume merge pentru distracţie. Noi am zis că distracţiile le putem face şi acasă.” (Maria Braşoveanu, studentă)

            “Scopul meu a fost  să merg şi eu la ei, să văd care e cultura şi modul lor de a trăi, însă, la fel ca şi Maria am mers să facem mai mulţi bani, să ne permitem, ca studenţi, să ne cumpărăm mai multe chestii… ca fetele. Şi desigur să avem o vară mai productivă decât cele de dinaintea ei.” (Veronica Borta, studentă)

 

Aşteptările de la un proiect de o asemenea amploare sunt mari şi multe, însă fetele au fost conştiente că America nu este chiar ţăra tuturor posibilităţilor.

Unul dintre criteriile principale pe baza căruia sunt aleşi cei care ajung să facă parte din programul de muncă, este cunoaşterea limbii engleze.

Cât despre ceea ce au învăţat, Veronica ne povesteşte că au fost puse în faţa multor încercări.

“Noi am lucrat într-o bucătărie şi, astfel, am reuşit să învăţăm să facem multe feluri de mâncare, să preparăm diferite chestii, să aranjăm, să lucrăm într-un colectiv, să suportăm nervii altora şi să încerăm să facem să ne suporte şi alţii pe noi. La final, toate au ieşit bine şi, astfel, experienţa noastră a devenit una  fabuloasă.”

Din spusele Mariei, nu doar românii sunt caracterizaţi prin spiritul ospitalier, ci şi americanii. Fetele, au fost un caz fericit. Au fost primite cu braţele deshise. Au găsit o familie frumoasă cu ajutorul căreia au trecut mai uşor peste părţile grele ale acestei experienţe.

Am fost în New York State, dar la şase ore de New York City, pentru că atunci când ziceam New York, deja lumea mai că îşi imagina că trăiam în Statuia Libertăţii. Am fost într-un orăşel foarte mic, de 300 de oameni, în munţi. Am avut, ca animale domestice, căprioare şi urşi. A fost foarte neobişnuit pentru noi, dar am trăit aşa în pădure, fără prea mulţi vecini, în linişte… fără TV cu cablu, fără internet, a fost chiar ceva nou. (Maria Braşoveanu, studentă)

Deci, iniţial a fost complicat să trecem de la clădiri înalte şi foarte multă lume, la un oraş retras. Astfel, am învăţat să ne descurcăm în orice situaţie şi, da, într-adevăr am trăit cu animăluţele lângă noi. Am văzut toată vara şoareci şi veveriţe, şerpi, urşi şi căprioare.

Munca grea şi condiţiile vitrege de stres le-au fost de mare ajutor în etapa de maturizare, iar la final le-au rămas în minte doar părţile frumoase. Au învăţat o mulţime de lucruri.

Am învăţat că, dacă un te ajuţi singur pe tine, nu te ajută alţii, dar aceste experienţe ne-au dat posibilitatea să cunoaştem lume foarte bună, oameni de calitate, deschisi, care mereu ne-au ajutat. Am învăţat să fim mult mai mature, mai responsabile. Ne-am dat seama că deja trebuie să ne luăm viaţa în mâinile noastre.” (Maria Braşoveanu, studentă)

Şi dacă sunteţi studenţi şi vreţi să mergeţi la muncă în America, fetele au şi sfaturi pentru voi:

În primul rând să nu aibă foarte mari aşteptări. Ai nevoie de mult curaj, ambiţie şi un pic de tupeu.” (Maria Braşoveanu, studentă)

Eu zic să mergeţi cu bagajele goale ca, mai apoi, să vă întoarceţi cu ele pline de lucruri şi amintiri. Să lucraţi toată vara şi, spre sfârşitul perioadei să călătoriţi.” (Veronica Borta, studentă)

Întreaga experienţă americană s-a încheiat cu numeroase călătorii şi vizite la celebre obiective: cascada Niagara, faimoasa Wall Street, Brooklyn, Boston, elegantul Manhattan, Statuia Libertăţii, super shopping şi New Hampshire, unde s-au întâlnit cu oameni dragi lor, prietenii din Republica Moldova.

În următoarele luni, programul Work and Travel care are ca destinaţie America începe noi recrutări. Şi va mai spunem ceva…un dosar pentru o astfel de călătorie care nu vă garantează super câştiguri, costă între 2.000 şi 3.000 de dolari.

 

Emanuela Luca

 

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Reportaje miercuri, 27 martie 2024, 14:10

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și a deschis porțile pentru a 14-a oară, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.   Din...

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca
Reportaje sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Cercetători români ajută la vindecarea crocodililor din Zimbabwe

În luna februarie a acestui an o super-echipă, își spun ei, a participat la o mobilitate extrem de productivă și interesantă în domeniul...

Cercetători români ajută la vindecarea crocodililor din Zimbabwe
Reportaje vineri, 22 martie 2024, 18:34

Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc

Emil Boc: Am ținut în mod special să ne vedem să vă transmitem în numele clujenilor un mesaj de mulțumire, respect și apreciere pentru...

Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc
Reportaje vineri, 22 martie 2024, 11:28

Radioul înseamnă viață

Am stat de vorbă cu o parte din colegii noștri care sunt pensionari acum, dar pentru care lucrul în radio a însemnat bucurie, prietenie, viață...

Radioul înseamnă viață