Ascultă Radio România Cluj Live

Sfecla roşie una dintre cele mai benefice legume

Sfecla roşie este atât de sănătoasă, încât consumată singură sub formă de suc ori în salate poate ţine departe o mulţime de boli, fiind una dintre cele mai benefice legume pentru organism.

Sfecla roşie una dintre cele mai benefice legume

Articol de cristina.rusu, 3 noiembrie 2014, 19:30

Sfecla roşie, supranumită protectoarea ficatului, este bogată în vitamine precum B1, B2, B2, C şi acid folic, aminoacizi, importanţi pentru dezvoltarea şi menţinerea ţesutului muscular, în iod, cunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide, potasiu, care contribuie la întărirea muşchiului cardiac. Totodată, sfecla roşie este bogată şi în fier, mineral de care organismul are nevoie pentru a produce hemoglobină.

Aceasta este recomandată persoanelor anemice, femeilor însărcinate şi celor aflate la menopauză. De asemenea, sfecla roşie conţine cantităţi mari de nitraţi, substanţe care se transformă în nitrite şi produc o vasodilataţie la nivelul arterelor, scăzând tensiunea arterială şi îmbunătăţind circulaţia sanguină în corp, inclusiv la nivelul creierului, inimii şi muşchilor. Betacianina, pigmentul care oferă culoare acestei legume, are proprietăţi antioxidante şi antitumorale, previne cancerul, protejează celulele şi impiedică degenerarea acestora.

Sucul de sfeclă ajută organismul să răspundă mai bine la diferite sarcini, balansând nivelul de oxigen consumat şi crescând nivelul de rezistenţă al organismului. Totodată, această legumă contribuie la scăderea nivelului de colesterol, la vindecarea gutei şi impiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge. În acelaşi timp, sfecla roşie detoxifică ficatul şi intestinul gros.

 

RADOR

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate