Povești cu miere la Radio Cluj
La Festivalul Florilor de Câmp Europene de anul acesta, de la Viscri, botanistul Casei Regale a Marii Britanii, John Akeroyd, a celebrat flora și diversitatea culturală din inima Transilvaniei susținând că „mierea de albine din Transilvania este, probabil, cea mai bună miere din lume!”
Articol editat de Carmen Sas, 10 octombrie 2014, 13:34
Despre cum este promovat aurul dulce al României, a vorbit Doina Borgovan cu Alin Prunean, preşedintele Fundaţiei Agapis din Zalău, vineri, 10 octombrie, în cadrul emisiunii Sens Unic.
Încă din anul 1997, la Zalău funcţionează un centru de colectare şi ambalare a veninului şi a polenului de albine. Proiectul a fost implementat de Fundaţia Agapis, implicată constant în proiecte pentru comunitate.
Una din principalele noastre priorităţi este conştientizarea micilor producători asupra beneficiilor economice care pot fi obţinute prin continuarea practicilor agricole tradiţionale, prin practicarea unui turism responsabil sau printr-un marketing eficient al produselor cu specific local, de la silvoiţă (gem de prune), brânză, produse din carne, pâine de casă, până la pălincă de cireşe sau miere şi alte produse apicole. (Alin Prunean, de la Fundaţia Agapis din Zalău).
Tot Alin Prunean a pus şi bazele unui program prin care oamenii sunt învăţaţi cum să facă apicultură:
Totul se desfăşoară în cadrul unei întreprinderi sociale care prelucrează produse apicole și care scoate pe piață o linie variată și inedită de mixuri, ce pun în valoare mierea românescă autentică, de cea mai bună calitate. Nu e simplu, nu există politici care să susţină micul producător şi vorbim şi de o educaţie precară a consumatorului, care nu are încredere în produsele româneşti. Mai e şi reclama, care te îndeamnă să consumi produse străine. Oamenii trebuie să aibă încredere în ce producem noi, şi românii să înceapă să consume produse româneşti de calitate.
Foarte multă miere pleacă la export, în Germania, de exemplu, pentru că acolo e apreciată. În acelaşi timp, în magazinele noastre găsim miere venită din Germania, dar nu este acelaşi lucru, calitatea e net diferită. Acest lucru poate fi considerat, chiar, atentat la sănătatea publică. (Alin Prunean, preşedinte Fundaţia Agapis din Zalău)
Anul acesta, 56 de persoane au urmat cursurile propuse de Fundaţia Agapis, semn că interesul pentru aurul dulce al României şi industria care se poate dezvolta de aici sunt în ascensiune.
Carmen Sas