10 octombrie – Ziua mondială a oului
În 1996, la o conferinţă organizată în Viena, Comisia Internaţională a Oului (International Egg Commission) a anunţat că “sărbătoarea oului” va fi marcată în fiecare a doua zi de vineri a lunii octombrie.
Articol editat de Carmen Sas, 10 octombrie 2014, 11:29 / actualizat: 11 octombrie 2014, 16:30
Unele statistici arată că cei mai mari consumatori de ouă sunt japonezii. Fiecare locuitor al Ţării Soarelui Răsare consumă, în medie, câte un ou pe zi. Ba mai mult, în Japonia există chiar şi un cântec consacrat acestui produs.
Americanii îşi demonstrează simpatia faţă de ou prin organizarea anuală a Zilei omletei gigantice.
Fiecare român consumă pe an, în medie, 235 de ouă.
Oul este unul dintre alimentele despre care se spune că deține un rol important în creșterea nivelului de colesterol. El este singurul aliment care contine proteine de clasa I în totalitate. Tot oul este cel care te poate ajuta în cura de slabire, spun nutriționiștii.
Oricât de contradictoriu ar suna, ambele afirmații sunt adevărate, cu o condiție: să nu consumi ouă în exces și să ai o alimentație echilibrată.
Nutriționiștii recomandă 2-3 ouă pe săptamână.
Pentru copii și tineri oul este un aliment care le stimulează creșterea și dezvoltarea și nu ar trebui să lipsească din meniul acestora.
Coaja oului conține calciu și este folosită în preparate care au rolul de a crește aportul de calciu din alimentație.
Se folosesc coji de ou proaspăt, bine spălate, lăsate la uscat și apoi pisate, în amestec cu miere și felii de lămâie. Se lasă la macerat câteva săptămâni, apoi se consumă în fiecare dimineață câte o linguriță, pe stomacul gol.
Cum să realizezi ouă în formă de inimă
Aveţi nevoie de ouă fierte tari, beţişoare de lemn subţiri şi lungi, o bucată de carton(posibil din ambalajul de lapte), gumiţe de elastic.
Tăiaţi ambalajul de carton, de dimensiuni(aproximative) 25cm/15cm şi împăturaţi-o în două, până obţineţi o cută pe mijloc. Curăţaţi oul de coajă şi cât timp este cald, încă, îl aşezaţi pe bucata de carton. Puneţi beţişorul de lemn pe lungimea oului şi legaţi vârfurile de carton cu ajutorul elasticelor(procedaţi ca în imagine).
Lăsaţi oul să se odihnească aşa timp de 10 min, apoi scoateţi beţişorul de lemn şi elasticele şi tăiaţi, cu grijă, oul în două părţi egale.
Poftă bună!
Redacţia