Ascultă Radio România Cluj Live

Perlele-mesagerele stilului impecabil

“O femeie are nevoie de nesfârşite şiraguri de perle” – Coco Chanel

Perlele-mesagerele stilului impecabil

Articol de , 26 septembrie 2014, 13:56 / actualizat: 26 septembrie 2014, 15:49

Unele dintre cele mai feminine accesorii, perlele, au fost de-a lungul timpului o veritabilă sursă de fascinaţie, chiar şi pentru celebra Coco Chanel, de la a cărei naştere s-au împlinit anul acesta, 131 de ani.

Despre Gabrielle (Coco) Chanel, Christian Dior spunea: „Cu un pulover negru şi câteva şiraguri de perle a revoluţionat moda“. Se spune chiar despre Chanel, al cărei stil era cunoscut ca fiind sinonim cu eleganţa, rafinamentul şi modernitatea, combinate cu confortul, că îşi scotea perlele numai atunci când mergea la culcare…

De-a lungul istoriei, perla s-a dovedit a fi cea mai seducătoare bijuterie, pentru că ea este folosită în starea pură în care natura ne-o oferă, fără a fi nevoie de modificări artificiale, de tăieturi sau de cizelare.

Anticii credeau că perlele sunt un simbol al Lunii şi că aveau puteri magice iar chinezii credeau despre ele că sunt lacrimi de sirenă.
În timpul Romei Antice, perlele erau considerate simbolul cel mai înalt al bogăţiei şi al statutului social iar în Grecia erau simbol al dragostei şi căsniciei. Perlele erau atât de preţuite de egipteni încât se îngropau cu ele. Cavalerii din Evul Mediu le purtau în lupte pentru protectie, iar în perioada Renascentistă, în câteva ţări europene a fost interzisă purtarea lor cu excepţia nobilimii.
Regina Elisabeta I a Angliei avea o pasiune atât de puternică pentru perle încât purta câte 7 şiraguri de perle. Tot ea a fost posesoarea unei rochii încrustata cu 3.000 de perle.

Dacă vă întrebaţi cum se formează perlele pe cale naturală, aflaţi că acestea iau naştere în corpul unor moluşte – scoici, melci, nautili. Marea majoritate a acestor moluşte trăiesc în apele marine. Atunci când într-o moluscă pătrunde un corp străin , acesta irită mantaua care începe să secrete sidef – carbonat de calciu şi conchiolin- pentru a se proteja. Această secreţie se repetă continuu, iar iritantul se acoperă de tot în mai multe straturi producând astfel o perlă. Prin urmare, nu toate perlele naturale sunt rotunde, ci uneori au o formă neregulată, în funcţie de iritant. Acesta poate fi orice, de la un graunte de nisip, un rest organic, un ţesut de origine animală, un parazit. Perlele care se formează natural au nevoie de mai mulţi ani, zeci de ani în anumite cazuri, ceea ce le face rare şi foarte scumpe. Peste o mie de cochilii trebuie desfăcute pentru a găsi un mărgăritar de valoare.
Perlele de cultură sunt considerate tot perle naturale, create prin acelaşi proces ca şi perlele sălbatice, dar producţia lor este indusă de către producători. Marea majoritate a perlelor disponibile astăzi sunt de cultură. Creşterea perlelor de cultură se poate face în apă sărată şi apă dulce, perlele de cultură cele mai scumpe fiind cele de apă sărată.

Perlele de cultură, chiar dacă sunt produse în cantităţi mari, nu sunt, totuşi, uşor de obţinut. Scoica are nevoie de ani pentru a fabrica o perlă – cu atât mai mulţi ani, cu cât perla e mai mare. Doar un mic procent dintre perlele de cultură sunt de înaltă calitate, având sfericitatea aproape perfectă şi luciul iridescent care le fac apte de a fi utilizate în industria bijuteriilor de lux.
Perlele naturale pot fi deosebite de cele de cultură prin examinarea cu raze X.
Cultura perlelor în apă sărată a apărut în Japonia la începutul secolului al XX-lea, cât despre cultivarea perlelor de apă dulce, China este în prezent liderul mondial al producţiei.

Bijuteriile cu perle, uneori mai costisitoare decât cele din pietre preţioase, erau purtate în special de către aristocraţie. În epoca modernă s-au găsit alternative mai puţin costisitoare şi au fost introduse în modă perlele de cultură şi imitaţiile de perle. Coco Chanel a fost prima care a creat bijuterii cu perle rafinate, accesibile pentru o clientelă mult mai largă.
Bijuteriile din perle nu mai sunt limitate la alb-negru, odată cu apariţia perlelor de apă dulce. Astfel, acum sunt disponibile în multe colori şi forme diferite, oferindu-ne mai multe opţiuni şi variaţii în modul de a le purta.

Perlele pun în valoare strălucirea şi frumuseţea femeii care le poartă. Drept dovadă stau mărturie femei celebre care au preferat să le poarte de-a lungul vremii: Cleopatra, Regina Elisabeta I a Angliei, urmate de Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Jackie Kennedy şi prinţesa Diana, iar lista poate continua.

Această prezentare necesită JavaScript.

Perlele nu se vor demoda niciodată, rămânând întotdeauna un semn de înaltă clasă şi un accesoriu tradiţional din orice garderobă, care nu vă va dezamăgi. Putem spune fără a greşi că perlele sunt pentru totdeauna şi rămân în istorie ca un simbol al stilului impecabil.

 

RADOR

Etichete:
FAȚĂ-VERSO. O POVESTE DE TEATRU
joi, 28 martie 2024, 14:47

FAȚĂ-VERSO. O POVESTE DE TEATRU

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca prezintă, miercuri, 3 aprilie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion un spectacol-dialog...

FAȚĂ-VERSO. O POVESTE DE TEATRU
Un nou canal de sport va intra în emisie
joi, 28 martie 2024, 14:26

Un nou canal de sport va intra în emisie

TVR SPORT este al 14-lea canal al televiziunii publice şi va fi principalul mijloc de promovare a valorilor sportive româneşti, a sportului în...

Un nou canal de sport va intra în emisie
Tarifele la RCA, plafonate
joi, 28 martie 2024, 14:19

Tarifele la RCA, plafonate

Guvernul a aprobat, joi, 28 martie, un act normativ care prevede prelungirea plafonării cu trei luni.   Potrivit sursei citate, măsura este...

Tarifele la RCA, plafonate
Plafonarea prețurilor la curent și gaz se menține până în primăvară
joi, 28 martie 2024, 14:13

Plafonarea prețurilor la curent și gaz se menține până în primăvară

El a precizat că în luarea acestei decizii, guvernul a ţinut cont de tendinţa de reducere a preţurilor la nivel european.   La rândul...

Plafonarea prețurilor la curent și gaz se menține până în primăvară
joi, 28 martie 2024, 13:53

S-a aprobat o nouă majorare de tarife la CFR Călători

Decizia va intra în vigoare de la 1 aprilie.   Există şi unele preţuri care vor rămâne neschimbate. Conducerea CFR Călători a explicat...

S-a aprobat o nouă majorare de tarife la CFR Călători
joi, 28 martie 2024, 13:50

Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraș

Aici se înregistrează și cel mai consistent strat de zăpadă din țară, care măsura în această dimineață 204 cm.   Potrivit...

Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraș
joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
joi, 28 martie 2024, 13:39

12 milioane de euro, în ultimii 8 ani, la Spitalul de Boli Infecțioase

Unitatea sanitară a beneficiat de investiții semnificative din bani europeni nerambursabili și fonduri de la buget, destinate modernizării și...

12 milioane de euro, în ultimii 8 ani, la Spitalul de Boli Infecțioase