Ascultă Radio România Cluj Live

EU aleg România: Delta Văcăreşti, triumful naturii asupra oraşului

Delta Vacaresti generic

EU aleg România: Delta Văcăreşti, triumful naturii asupra oraşului
Foto: Cum se explică incendiile din Delta Văcărești

Articol editat de Carmen Sas, 15 septembrie 2014, 20:29 / actualizat: 16 septembrie 2014, 19:54

Zona lacului este ultima rămăşiţă dintr-o vastă zonă de mlaştini, maidane şi gropi de la marginea Bucureştiului de altădată.

În apropiere se afla, pe vremuri, şi Mănăstirea Văcăreşti, un monument de artă medieval, edificiu ctitorit în 1724 de Nicolae Mavrocordat.

După o perioadă de timp, lăcaşul de cult s-a transformat în închisoare pentru revoluţionarii de la 1848, fiind închis după cutremurul din 1977.

Regimul comunist a demolat mănăstirea, dar a decis astfel şi soarta Bălţii Văcăreşti.

Istoricul Adrian Majuru ne prezintă povestea acestui loc:

 

Aici, comuniştii voiau să amenajeze Lacul Văcăreşti, care trebuie să fie alimentat din râul Argeş. Bazinul creat a fost umplut o singură dată, prin pomparea apei direct din Dâmboviţa, dar reprezentanţii asociaţiilor de mediu spun că apa s-a infiltrat prin diguri şi a inundat în special zona serelor Popeşti Leordeni, iar proiectul a fost abandonat.

Aşa a ajuns să se formeze acum un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, stufăriş, ochiuri de apă sau crânguri de salcii în care trăiesc numeroase mamifere, amfibieni, reptile şi păsări.

Delta Vacaresti 3

În cei peste 20 de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcăreşti a fost recucerită de natură.

Locul este alimentat de izvoare subterane, care au permis creşterea unei vegetaţii diverse şi a unor vieţuitoare, ca păsări (94 de specii), între care stârci, egrete, cormorani, pescăruşi, lebede, lişiţe, raţe sălbatice, muscarul negru, animale acvatice ca şerpi de apă, tritoni, dar şi vulpi, iepuri, vidre şi bizami, care supravieţuiesc într-un ecosistem stabil, după cum spune şi istoricul Adrian Majuru:

Vacaresti imagine panoramica

În timpul migraţiilor de primăvară şi toamnă, zona joacă un rol deosebit de important pentru o serie de specii de păsări migratoare rare.

Din păcate, pe tot parcursul anului, în zonă vin braconierii care vânează speciile de păsări cântatoare, protejate doar teoretic de legislaţia românească şi de cea europeană.

Delta Vacaresti 1

Dorinţa  publicului larg, a ecologiştilor, a urbaniştilor şi cercetătorilor este aceea de a consfinţi prin lege ceea ce natura a realizat  în 25 de ani de neintervenţie umană: o arie de natură sălbatică de aproape 190 de hectare, o zona umeda întinsă şi o oază de biodiversitate aproape neverosimilă pentru un mare oraş.

Delta Vacaresti 2

Biologii şi fotografii au continuat inventarirea speciilor de plante şi animale si au întocmit liste cu descrieri şi fotografii astfel încât lista de specii de păsări semnalate pe balta Văcăreşti a ajuns la 94.

Cercetătorii Muzeului Antipa au  identificat şi descris câteva specii de amfibieni, unele rare,  mai multe specii de reptile şi peşti.

O stiucă de peste 10 kg a fost capturată toamna trecută, un exemplu de prădăător mare care da măsură rezervei trofice bogate din zonă. Foarte important este faptul că reţeaua de ochiuri de apă, ghioluri şi canale formează zona umedă şi lacustra nu a secat nici în cei mai secetoşi ani tocmai datorită faptului că este întreţinută de izvoare bogate.

În zona dintre mamifere găsim bizami, iepuri, alte rozătoare, dar lista prădătorilor este şi mai spectaculoasă, căci există până şi vulpi şi vidre.

Mulţi nici n-au crezut aşa ceva până când un fotograf pasionat, Helmut Ignat, care a investit multă pasiune în documentarea locului, a reuşit să surprindă o vidră adultă, noaptea, cu o cameră automată iar apoi a realizat un instantaneu ce pare luat pe cei mai sălbatici coclauri, nu în centrul Bucureştiului: un câine mare, negru, alearga dupa un vulpoi cu coada înfoiata, imagini publicate în prestigioasa revistă National Geografic.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

În viziunea unor arhitecţi ambientali şi a ecologiştilor, Parcul Natural ce ar urma să fie creat în zona Văcăreşti va presupune o zonă verde cu acces neîngrădit pe digul înconjurator şi o zonă centrală, unde natura să se poată dezvolta liber, cu intervenţie umană minimă. Nu trebuie să inventăm noi prea mult, căci parcuri naturale similare, şi mai mici şi mai mari decât al nostru, există deja în câteva zeci de mari oraşe din lume şi în câteva capitale europene, cum ar fi Londra, Berlin sau Praga.

Faţă de acestea, Parcul Natural Văcăreşti ar avea două atuuri importante: existenţa digului de 15 metri înalţime, ce separă vizual şi acustic zona naturală de betonul şi traficul oraşului şi prezenţa izvoarelor naturale care nu seacă.

Accesul va fi pe poteci, estacade de lemn, din foişoare se va putea observa cu binoclul, fauna.

Profesorii de biologie vor putea aduce elevii în mica deltă care ar compensa dispariţia unei multitudini de spaţii verzi ce au fost înlocuite cu blocuri şi asfalt din 1989 şi până astăzi. Copiii ar putea vedea astfel pe viu, în oraş, multe mamifere, de la şoarecele-de-câmp şi chitcanul-pitic până la bizami, şi, care în orice ecosistem care se respectă, elita prădătorilor, vulpile, care trăiesc alături de alte carnivore mai mici, precum nevăstuica şi dihorul. Cum or fi venit aici, trecând prin cartierele aglomerate, e un mister.

„Delta” Văcăreşti ar putea fi, dacă o protejăm cu adevarat, nu numai un obiectiv turistic atractiv, dar şi un act de civilizaţie al nostru, al românilor.

Gândiţi-vă la faptul că cele 190 de hectare de sălbăticie din oraş ar aduce fiecărui bucureştean un metru pătrat de oxigen, peste cei 7 din prezent.

Aşa arată un cadou al naturii.

Aşa arată România noastră…naturală chiar şi în mijlocul oraşului…aşa e România frumoasă…

 

Bucureşti FM

Un campion cu totul special – Leon Rotman
EU aleg România duminică, 24 iulie 2016, 09:06

Un campion cu totul special – Leon Rotman

Leon Rotman este considerat deschizător de drumuri pe apele de aur ale canoei tricolore. El are şi în continuare acea forţă care l-a ajutat să...

Un campion cu totul special – Leon Rotman
Otilia Bădescu una dintre cele mai titrate jucătoare de tenis de masă din România
EU aleg România sâmbătă, 23 iulie 2016, 08:12

Otilia Bădescu una dintre cele mai titrate jucătoare de tenis de masă din România

Multipla campioană națională, europeană , una dintre cele mai titrate și longevive jucătoare de tenis de masă din România, Otilia Bădescu a...

Otilia Bădescu una dintre cele mai titrate jucătoare de tenis de masă din România
Ilie Balaci – „Minunea blondă” a fotbalului românesc
EU aleg România vineri, 22 iulie 2016, 08:55

Ilie Balaci – „Minunea blondă” a fotbalului românesc

Ilie Balaci a fost unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti români din toate timpurile, iar numele său este legat de marile succese obţinute de...

Ilie Balaci – „Minunea blondă” a fotbalului românesc
Octavian Bellu, antrenorul cu 300 de medalii în gimnastica românească
EU aleg România joi, 21 iulie 2016, 08:09

Octavian Bellu, antrenorul cu 300 de medalii în gimnastica românească

Considerat de mulți specialiști ca fiind cel mai mare antrenor pe care l-a avut gimnastica românească, Octavian Bellu s-a născut în Ploiești...

Octavian Bellu, antrenorul cu 300 de medalii în gimnastica românească
EU aleg România miercuri, 20 iulie 2016, 08:28

Miodrag Belodedici, campionul cu cele două ”Stele”

Miodrag Belodedici rămâne singurul fotbalist român care a cucerit două Cupe ale Campionilor, cu Steaua Bucureşti în 1986 şi cu Steaua Roşie...

Miodrag Belodedici, campionul cu cele două ”Stele”
EU aleg România marți, 19 iulie 2016, 09:30

Dan Grecu: „Succesul îl datorez talentului de a munci”

În anii 70 a deținut supremația la unul dintre cele mai grele aparate din lumea gimnasticii masculine, inelele. Iar, în cariera sa de sportiv, a...

Dan Grecu: „Succesul îl datorez talentului de a munci”
EU aleg România luni, 18 iulie 2016, 08:21

Constantin Lăcătuşu – primul român pe Everest

 17 MAI 1995 Zi importantă pentru mine. S-a întamplat să fie la fel şi pentru alpinismul românesc, fiindcă atunci, tricolorul a ajuns pentru...

Constantin Lăcătuşu – primul român pe Everest
EU aleg România duminică, 17 iulie 2016, 11:47

Helmuth Duckadam şi cele câteva minute care l-au dus direct în istoria fotbalului

Câţi dintre noi ştim oare cât au durat penalty-urile de la Sevilla, din ’86 ? Da, a fost 0-0, după 90 de minute între Steaua şi FC...

Helmuth Duckadam şi cele câteva minute care l-au dus direct în istoria fotbalului