Ascultă Radio România Cluj Live

Reuniune NATO pe tema situației din Ucraina (UPDATE)

UPDATE: Ucraina a anunţat, vineri, că intenţionează să reia procesul de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Reuniune NATO pe tema situației din Ucraina (UPDATE)

Articol editat de camelia.veltan, 29 august 2014, 12:35 / actualizat: 30 august 2014, 8:45

Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat că Guvernul va înainta parlamentului un proiect de lege în acest sens, care va stipula inclusiv anularea statutului de ”ţară nealiniată”.

Anunţul a fost primit favorabil la Bruxelles. NATO sprijină Ucraina şi nu închide uşa aderării, a declarat secretarul general Anders Fogh Rasmussen, la capătul unei reuniuni de urgenţă. De altfel, relaţiile Alianţei cu Rusia par să fie tot mai reci, pe fundalul dovezilor care ar demonstra implicarea Moscovei în evenimentele din ţara vecină. Anders Fogh Rasmussen.

Este evident că trupe şi echipamente militare au tecut ilegal graniţa în estul şi sud-estul Ucrainei. Nu este un incident izolat, ci parte a unui plan periculos, întins pe durata mai multor luni, cu scopul de a destabiliza statul suveran Ucraina. Forţe ruse sunt implicate direct în operaţiuni militare. Rusia continuă să livreze separatiştilor tancuri, vehicule blindate sau lansatoare de rachete. Astăzi exprimăm suportul neondiţionat pentru Ucraina, iar la summitul din Ţara Galilor, de săptămâna viitoare, ne vom întâlni cu preşedintele Poroşenko, pentru a-l asigura de tot sprijinul pe care îl oferă NATO.(Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen)  

Mai multi aliaţi vor contribui financiar pentru modernizarea armatei ucrainene, a adăugat secretarul general al NATO. Banii ar urma să fie folosiţi pentru a finanţa patru domenii militare, a spus Anders Fogh Rasmussen.

În paralel cu diferitele reuniuni consacrate situaţiei din Ucraina, în teritoriu, situaţia se agravează de la zi la zi.

France Presse relatează că, vineri, o parte dintre locuitorii oraşului sud-estic Mariupol părăseau în grabă localitatea, după ce rebelii separatişti au avansat în regiune.

Moscova susţine în continuare că dovezile prezentate de NATO care ar demonstra implicarea insurgenţilor în operaţiunile din estul Ucrainei ar fi manipulate.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut din nou începerea imediată a dialogului între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii regiunilor separatiste. El a comparat ofensiva armatei ucrainene cu asedierea Leningradului de către Germania nazistă. Vladimir Putin a precizat că violenţele din estul ţării vecine sunt o tragedie care trebuie stopată.

Preşedintele Traian Băsescu le va cere partenerilor europeni să sprijine armata ucraineană cu echipamente militare.

El a argumentat că în acest moment, raportul de forţe dintre separatişti şi armata ţării vecine s-a schimbat, pentru că de o săptămână, Rusia furnizează tehnică militară şi specialişti insurgenţilor.

Traian Băsescu a avertizat că există riscul ca autorităţile de la Kiev să piardă controlul în estul Ucrainei. Şeful statului a mai spus că va cere la Consiliul European de sâmbătă noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Poziţia pe care o voi avea atât la Consiliul European, cât şi la Summitul NATO, trecerea la o nouă etapă de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, financiar, energetic şi legat de tehnica militară, şi sprijin pentru echiparea armatei ucrainene.  (Preşedintele Traian Băsescu)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

NATO are programată pentru vineri o reuniune de urgenţă la nivel de ambasadori – pe tema crizei ucrainene.

Joi, liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, a acuzat că ‘trupe ruse” au fost aduse în sud-estul ţării sale pentru a-i sprijini pe  separatiştii pro-ruşi.  Redactorul Radio România, Roman Muşat, are detalii:
Reuniunea are loc pe fondul unei intensificări a acţiunilor militare ruse în regiune. Astfel, la doar o zi după ce NATO a difuzat imagini prin satelit ce înfăţişau forţe ruse înarmate cu armament greu, angajate în astfel de operaţiuni, surse de la Kiev – citate de agenţia TSN – indică faptul că alte 60 de maşini de luptă au fost reperate în apropierea oraşului Mariupol, de unde militarii ruşi şi-ar pregăti un nou avanpost. Pe de altă parte, conducerea autoproclamatei „republici populare Doneţk” a anunţat că susţine recenta propunere a preşedintelui rus Vladimir Putin privind crearea unui coridor umanitar pentru militarii ucraineni. Condiţia ar fi ca aceştia „să predea armele” – conform agenţiei de presă ruse Interfax. Între timp, Occidentul ia în considerare introducerea de noi sancţiuni la adresa Rusiei, ale cărei acţiuni nu pot rămâne fără consecinţe, după cum au convenit, ieri, preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel.( Roman Mușat, redactor Radio România)

România condamnă evoluţiile recente din sud-estul Ucrainei şi susţine în continuare suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat joi că raportul de forţe dintre trupele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi se schimbă, odată cu sprijinul acordat de Moscova.
Şeful statului spune că împotriva acestei ţări nu s-a produs  o invazie, dar că forţele guvernamentale au nevoie de efective suplimentare şi de sprijin pe frontul de luptă.
Situaţia din Ucraina a fost subiectul principal la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, unde participă vineri, preşedintele Traian Băsescu.

Cu toate că evoluţiile din Ucraina sunt foarte îngrijorătoare, nu există un risc de securitate direct la adresa României, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean. El participă vineri şi sâmbătă la reuniunea informală a şefilor diplomaţiei din statele membre ale Uniunii Europene de la Milano, unde se va lua în discuţie acest subiect.

 

Radio România Actualităţi

 

Israelul a hotărât să riposteze la atacul Iranului
Internaţional marți, 16 aprilie 2024, 12:17

Israelul a hotărât să riposteze la atacul Iranului

Potrivit corespondentului RRA la Ierusalim, răspunsul nu va fi imediat, ci la un moment considerat oportun şi cu atenţionarea Washington-ului....

Israelul a hotărât să riposteze la atacul Iranului
Nepalul va colecta tonele de gunoaie de pe Everest
Internaţional luni, 15 aprilie 2024, 19:02

Nepalul va colecta tonele de gunoaie de pe Everest

Armata intenţionează să colecteze în total 10 tone de deşeuri solide de pe Everest (8.848 metri), Lhotse (8.516 metri) şi Nuptse (7.861 metri),...

Nepalul va colecta tonele de gunoaie de pe Everest
Record de temperatură în China, în luna aprilie!
Internaţional luni, 15 aprilie 2024, 13:22

Record de temperatură în China, în luna aprilie!

Aceasta este, de asemenea, prima dată când China a înregistrat 43 de grade Celsius, în aprilie.   Valuri de căldură timpurie au devenit...

Record de temperatură în China, în luna aprilie!
Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU
Internaţional duminică, 14 aprilie 2024, 09:43

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Iranul a lansat peste 200 de drone şi rachete împotriva statului evreu, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului iranian din Damasc, a...

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU
Internaţional vineri, 12 aprilie 2024, 18:51

Comisia Europeană prelungește termenul pentru ajutoarele de stat

Prelungirea are termen final 30 iunie, iar ţările Uniunii Europene pot acorda ajutoare de stat pentru limitarea efectelor negative ale războiului...

Comisia Europeană prelungește termenul pentru ajutoarele de stat
Internaţional vineri, 12 aprilie 2024, 11:53

UE: În 2023 suprafața arsă de incendii, echivalentă cu teritoriul Insulelor Baleare

În primele trei luni ale anului 2024, au fost înregistrate de două ori mai multe incendii decât media istorică.   Incendiile de pădure din...

UE: În 2023 suprafața arsă de incendii, echivalentă cu teritoriul Insulelor Baleare
Internaţional vineri, 12 aprilie 2024, 11:36

Primul exemplar al cărţii scrise de Aleksei Navalnîi va apărea în SUA

Politicianul a început să-și scrie memoriile în anul 2020, după ce a supraviețuit otrăvirii cu substanţa Noviciok, a relatat NYT, citând un...

Primul exemplar al cărţii scrise de Aleksei Navalnîi va apărea în SUA
Internaţional vineri, 12 aprilie 2024, 10:54

Sute de milioane de copii, expuși unor valuri de căldură tot mai intense

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Copii afirmă că peste 240 de milioane de copii din Pacific şi Asia de Est sunt expuşi unor valuri de căldură...

Sute de milioane de copii, expuși unor valuri de căldură tot mai intense